تفاوت ویزا با پاسپورت چیست؟

مسافرانی که قصد سفر خارج از کشور دارند، نیازمند داشتن پاسپورت و ویزا هستند. اما این دو چه خصوصیاتی دارند و یا چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند. از آنجایی که بسیاری از افراد تفاوت میان ویزا و پاسپورت را نمی دانند، ما در این مقاله سعی داریم تا مفهوم ویزا، پاسپورت و فرق بین آنها را مورد بررسی قرار دهیم. بنابراین اگر قصد سفرهای خارجی دارید، در ادامه با ما همراه باشید.
پاسپورت چیست و در آن چه اطلاعاتی وجود دارد؟
برای اینکه مفهوم پاسپورت را به خوبی متوجه شویم، نیاز است تا ابتدا تعریفی از گذرنامه یا پاسپورت داشته باشیم. گذرنامه سند معتبری است که اطلاعات شخصی نظیر نام، نام خانوادگی، سن و تابعیت کشورتان در آن درج می شود و نشان میدهد که شما در چه کشوری مقیم هستید. وقتی در یک کشور خارجی حضور دارید، نشان می دهد که شما یک مسافر هستید و نام کشوری که تابعیت آن را دارید، در گذرنامه ثبت شده است.
در واقع گذرنامه مدرک معتبری است که تمامی کشورها آن را به رسمیت می شناسند. حال می توانیم با ویژگی های گذرنامه آشنا شویم.
یکی از مهم ترین خصوصیات گذرنامه یا پاسپورت رنگ آن می باشد. گذرنامه کشورهای مختلف به رنگ های متفاوتی می باشد. به طور مثال رنگ گذرنامه های ایران زرشکی است و درقسمت بالای آن آرم جمهوری اسلامی ایران ثبت شده است.
درصفحه مشخصاتی که در گذرنامه وجود دارد شماره هشت رقمی وجود دارد که به فارسی در قسمت سمت چپ و بالای صفحه نوشته شده است. در پایین این قسمت شماره گذرنامه تان به زبان انگلیسی درج شده است. شماره یا کد ملی، نام و نام خانوادگی و دیگر اطلاعات مربوط به شما نیز در گذرنامه وجود دارد. در قسمت انتهای صفحه می توانید تاریخ اعتبار گذرنامه را مشاهده کنید.
ویزا یاروادید چیست؟
مسافران برای ورورد به بسیاری از کشورها علاوه بر پاسپورت نیاز به اخذ ویزا دارند. ویزا برچسب یا مهری است که به صورت الکترونیکی یا کاغذی به پاسپورت شما اضافه می شود.
با دریافت ویزا سما اجازه دارید تا در مدت زمان خاصی که در روادیدتان ذکر شده در کشور دیگری اقامت داشته باشید. اما نکته مهم این است که گرفتن ویزا به منزله آن نیست که ورود شما به ان کشور تضمین شده است! افسرانی که ویزا را کنترل می کنند می توانند مانع ورود شما به کشورشان بشوند.
تفاوت ویزا و پاسپورت
پس از آشنا شدن با مفهوم ویزا و پاسپورت، می توان به صورت کلی تفاوت ویزا و پاسپورت را اینطور بیان کرد که شما با داشتن گذرنامه این اجازه را دارید که از کشورتان خارج شوید.
اما ویزا مدرکی است که به شما اجازه می دهد به یک کشور خارجی وارد شده و تا مدت زمانی که درگذرنامه تعیین شده در آن کشور اقامت کنید. حال که این تفاوت را دانستید در این قسمت درباره انواع گذرنامه و روادید آشنا می شوید. ویزا در انواع مختلفی صادر می شود که دلیل تنوع آن، هدفی است که برای آن به کشور مورد نظر وارد شده اید.
انواع روادید یا ویزا
یکی از مهمترین انواع ویزا، ویزای توریستی و گردشگری می باشد. این نوع ویزا به مسافرانی داده می شود که برای گردشگری به کشور دیگر سفر می کنند. اگر از دوست یا فامیل خود، دعوتنامه داشته باشید، خیلی سریعتر می توانید ویزای توریستی خود را دریافت کنید.
ویزای کاری یا تجاری یکی دیگر از انواع ویزا می باشد که به منظور تجارت و یا فعالیت کاری به شخص داده می شود. برای دریافت این ویزا، باید از یک شرکت معتبر دعوتنامه داشته باشید.
ویزای تحصیلی نوع دیگری از انواع روادیداست که اصولا به دانشجویان برای ادامه تحصیل در کشور دیگر داده می شود. برخی از دانشجویان با گرفتن بورسیه مقیم کشور دیگری می شوند. اگر برای بازدید از نمایشگاه قصد سفر به کشور خارجی را دارید باید ویزای نمایشگاهی بگیرید.
ویزای پزشکی نیز نوعی از روادید است که بیماران برای درمان آنر ا دریافت می کنند. هنرمندان برای شرکت در کنسرتها و فستیوال ها، همچنین ورزشکاران برای شرکت در رقابتهای ورزشی ویزای خاص خود را دریافت می کنند.
انواع پاسپورت یا گذرنامه
به طور کلی پاسپورت را می توان به سه دسته تقسیم کرد. اولین دسته گذرنامه هایی هستند که جهت تحصیل، تجارت یا گردشگری به افراد داده می شود که به آن گذرنامه عادی گفته می شود.
نوع دیگر گذرنامه ایست که کارمندان برای سفر کاری آن را درخواست می کنند که به پاسپورت کاری یا رسمی معروف است. پاسپورت دیگری نیز وجود دارد که به مقامات بلند پایه یا سیاستمداران برای سفرهای لازم سیاسی صادر می گردد که به گذرنامه دیپلماتیک مشهور است. به طور کلی مدت زمان اعتبار گذرنامه پنج سال است.
نحوه دریافت پاسپورت و ویزا
برای گرفتن گذرنامه باید به نزدیک ترین واحد پلیس +۱۰ در محل زندگی خود مراجعه کرده و با همراه داشتن مدارکی همچون شش قطعه عکس در ابعاد( شش در چهار)، اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی برای گرفتن پاسپورت اقدام کنید.
اجازه نامه همسر برای خانم ها جهت دریافت گذرنامه لازم است و برای آقایان نیز داشتن کارت پایان خدمت از ضروریات است. مدارک ذکر شده را به همراه هزینه اخذ گذرنامه به پلیس به اضافه ده داده و بعد از آن منتظر صدور پاسپورت خود باشید. پاسپورت شما بعد از صدور به آدرس شما پست می شود. در صورت تاخیر صدور پاسپورت آن را پیگیری کنید.
نحوه دریافت ویزا با پاسپورت و مدارک لازم برای دریافت آن متفاوت می باشد. برای دریافت ویزا نیاز به شش قطعه عکس با ابعاد(شش در چهار) دارید که باید پس زمینه آن سفید باشد. کپی کارت ملی و شناسنامه، مدارک شغلی و تحصیلی یا گواهی اشتغال به تحصیل نیز در صورت نیاز لازم است. درصورت متاهل بودن مدرک ازدواج لازم است. یکی دیگر از مدارک مورد نیاز داشتن مدرک بانکی معتبر است که تمکن مالی شما را نشان می دهد.
همچنین برای گرفتن ویزا باید پاسپورت خود را با اعتبار حداقل سه ماهه ارائه دهید. تمام مدارک گفته شده را در تاریخی که ازسفارتخانه کشورمورد نظر گرفته اید، به سفارت تحویل داده و با دریافت وقت سفارت در تاریخ مقرر در محل سفارت حضور پیدا کنید. سپس هزینه صدور ویزا را بصورت دلار پرداخت کنید. معمولا ویزا یک ماه بعد صادر می گردد.